Cauta Stiri: De actualitate: trofeul electricianului intrebari si raspunsuri  scoala de soferi horezu ciocan  aqualand targu mures 
MyCluj.ro
Stiri 2018-06-24
Nu sunt articole postate.
Stiri populare 2018-06
Nu sunt articole postate.

Revista Presei de Azi
trofeul electricianului intrebari si raspunsuri
scoala de soferi horezu ciocan
aqualand targu mures
fata lui vasile conea decedata
status de strainatate
preot petru budean telefon
luciana indre varsta
abecedar de nutritie nicolae hancu pdf
iulia nagy biografie
iulia nagy varsta
iulia nagy cv
puplic.24 reghin.curve
model iertaciuni inmormantare
biografie vasile conea
preotul din bont 2018

Romanii - Copiii orfani ai comunismului


Cateva randuri pentru si despre oamenii de la Oltchim. Am privit zilele acestea cu tristete indignarea si disperarea celor trei mii de angajati de la Oltchim. Pareau veniti de pe alta lume, cu salopetele lor albastre si cu cozile de la bancomate, cu discursul lor despre salarii care nu au intrat si caiete care trebuie cumparate copiilor. Aproape uitasem ca exista muncitori, ca se mai duc oamenii la schimburi, ca sunt multi care fac naveta si traiesc de la chenzina la salariu.EditorialTeleviziunile ne arata mereu altceva, clasa muncitoare era parca evaporata in ultimul deceniu. Personajele din cluburi si starletele de doi lei, curvele pe post de animatoare sau baronii excentrici ai politicii sunt azi personajele-eroi care fac agenda publica. Dan Diaconescu a venit in aceasta lume, iar televiziunile l-au urmarit flamande de vulgaritate si senzational, dar fara sa vrea, ne-au aratat fundalul cu muncitorii, ca niste salopete scoase la soare.
Nimeni nu i-a intrebat nimic despre viata lor, nici un jurnalist nu a fost curios sa se invite in casa vreunuia dintre ultimii supravietuitori ai comunismului. Vor ramane o enigma sau vor popula doar discursurile de campanie electorala ale politicienilor sau statele de plata cu ajutoare sociale de urgenta. Dincolo de asta, acesti oameni deja si-au pierdut statutul social si locul acesta de munca.
Chiar daca unii vor mai ramane cativa ani prin hale, mai putini, facand altceva, ei sunt trimisi deja la reciclarea istorica majora prin care trece fostul lagar socialist. Au fost fericiti pentru ca, intr-un fel, acesti oameni au reusit sa mai traiasca doua decenii in plus de utopie sociala. Doua decenii in care au simtit tranzitia mai putin decat ceilalti, in care au construit un oras cu presa cea mai vie din provincie, au umplut pana la refuz cu steaguri tricolore sala de sport unde Oltchim, ca pe vremuri, lupta pentru onoarea Romaniei si reusea sa duca mai departe utopia unui exceptionalism romanesc bazat pe sport, cultivat si de Ceausescu in ultimele decenii. Sunt alegeri in aceasta toamana si vor mai fi amagiti inca o vreme, dar va trebui sa-si caute proiecte alternative care sa le schimbe vietile. Sper sa inteleaga la timp ca nu mai este nici o speranta. Clasa muncitoare, este clar, nu mai ajunge in paradis.
Copiii politici ai lumii de azi
Filosoful de origine croata, Boris Buden, scrie intr-o carte de o mare profunzime ca, dupa 1989, est europenii au fost transformati in copiii politici ai istoriei. Romanii, precum altii din Est, a€žniste oameni care iesisera victoriosi din lupta pentru libertate, au fost facuti peste noapte invinsii istorieia€ť[i]. Procesul prin care Occidentul si-a intins aripa hegemonica asupra noastra a primit si un nume, aparent tehnic si precis: tranzitie. Cum spune Buden, tranzitia este procesul cinic prin care a€žoamenii care si-au castigat singuri libertatea trebuie sa invete mai intai cum sa se bucure de eaa€ť[ii] .
Introdusi intr-un proces de tutoriat, ei sunt considerati adevarati copii necopti pentru democratie si pentru primirea in sistemul capitalist; ei sunt supusi unor tutori care nu au participat la nicio revolutie - spectatorii occidentali. Procesul de invatare nici nu este unul foarte elaborat, ci este un proces de imitatie oarba, iar romanii au fost si raman niste marionete intr-un proces istoric care nu a depins si nu depinde de vointa lor. Mai spune filosoful croat, devenit german, ca finalmente copilul politic este transformat in prostanac politic.
Chiar daca Buden nu se ocupa in cartea sa de tutorii interni, de politicienii acestor societati, in mare masura ghidonati de organisme internationale, notati cu calificative din cand in cand, controlati de FMI sau de Banca Mondiala, este de la sine inteles ca acestia nu pot fi decat tot niste copii care au invatat mai bine lectia, au acceptat conditiile, deci au atins poate mai repede stadiul de prostanac politic, de aceeea au ajuns sefi de clasa politica. Dar nu vreau sa discutam aici despre politicieni, poate altadata, acum interesul meu este legat de mentalitatea pe care o genereaza aceasta tranzitie.
Fara viitor, fara proiect
Romanii, precum alti copii orfani ai comunismului, au ramas la usa istoriei. A venit libertatea si a disparut societatea. A disparut proiectul colectiv si utopia comuna. Un vis al progresului inteles de fiecare la nivelul vietii lui nu isi mai are sensul. Inainte de 1989, fiul isi compara propria conditie cu cea a tatalui si statea bine la comparatie. Tatal si mama, cu manile crapate de munca la CAP, se bucurau ca fiul lor a mers a€žmai departea€ť, adica la scoala. Era muncitor sau chiar maistru, dar are un apartament, apa calda si lucreaza in schimburi, doar 8 ore, nu zi-lumina, cum se spetesc ei. Altii isi vedeau fiul sau fiica profesor sau inginer si in familia lor acesta era un varf. Participau si ei la simularea ideologica cu epoca de aur sau utopia comunismului deplin, dar ceea ce stiau ei era altceva: vedeau ca munca lor primeste sens, ca viitorul este mai previzibil si ca poti intui proceduri prin care poti sa planifici viitorul.
Oltchim a€“ o felie de Romanie
Romanii sunt cel mai bine reprezentati de catre cei de la Oltchim. Ei s-au conservat mult mai bine in utopia cum ca exista o societate pe care o construim in fiecare zi, cum ca totul ar merge bine daca nu ar fi politicieni care nu inteleg. Nu au de unde sa stie ca sunt condamnati inca din 1989 la infantilism, ca fac parte dintr-un proces de a€žinfantilizare represivaa€ť, cum spune Boris Buden. In cazul Oltchim, ei au tinut aproape de niste oligarhi locali, au votat cum le-au spus, s-au speriat de moartea industriei romanesti si au devenit copii cuminti. Nu au cerut prea multa libertate sau democratie, pentru ca baronii locali le dadeau o paine. Intr-o seara, un lider mai mic de sindicat spunea la televizor un lucru mai profund decat isi dadea seama. Protestez, zicea omul, pentru pastrarea locurilor de munca. Dincolo de greseala de expresie, bietul muncitor simtea ceva, adica simtea faptul ca locul lui de munca nu mai face parte din vreun proiect general. Protesta, de fapt, pentru ca lumea lui nu mai era pe tabla de sah, parea scoasa din uz, iar el devenea invizibil si trebuia sa iasa din cumintenie si din conventia calduta. Drept copil al comunismului protesta, nu mai era cuminte, vroia inapoi locul de munca pentru a se putea intoarce in calda lui utopie. Nu mai avea insa nicio rautate, protestul lui parea simulat, precum plansul copilului care vrea doar sa atraga atentia.
Protestul celor de la Oltchim nu mai era un protest adevarat, cu furie si scandal, era mai mult un scancet de copil. Nu mai stiau de fapt cine e mama, nu mai aveau cui sa se planga si nu mai stiau nici cine le poate rezolva situatia. Observau abia acum ca acela care le fusese tatuc a devalizat cu rudele si prietenii lui banii lor, iar statul asculta cuminte de FMI si era la fel de victima cum erau si ei. Statul se plangea ca nu poate face nimic, regulile stabilite chiar de el insusi tinandu-i mainile legate. Din cand in cand venea cate un ministru care spunea, cand nu erau camere de filmat, ca statul nu are nici o vina, ca doar cei de la FMI tin mortis ca totul sa se privatizeze.
Copiii politici nu au experienta relevanta si nici memorie
Nicio lume nu-i mai accepta, niciun vis nu-i mai cuprinde si pe ei. Peste noapte s-au trezit ca viata lor nu mai are relevanta pentru ceilalti, dar nici macar pentru ei si nici macar pentru propriii lor copii. Fiul nu mai are ce sa invete de la tata, pentru ca a auzit el la televizor ca inainte era o viata de rahat si astazi lumea este  diferit construita. Nepotul il intreaba adesea a€žCum puteati trai voi fara de calculatoare?a€ť.
a€žNu-mi pot inchipui copilaria fara Playstation!a€ť, imi zice fiul meu intr-o zi si chiar ma gandesc ce goala ar fi viata lui fara astea. a€žTrebuie sa fi avut o copilarie foarte trista si plictisitoare tatal meu, fara jocuri si calculatoarea€ť ii spune copilul mamei lui, in timp ce isi face lectiile in bucatarie. Romanula€“copil se uita tot mai mult la televizor, pentru ca totul s-a concentrat deja acolo. In fiecare seara ii vede acolo pe toti ministrii, pe Presedinte sau pe Premier. Acolo, jurnalistii le dau indicatii politicienilor si ei asculta cuminti sau dau din colt in colt, dand vina pe altii.
Uneori, cand se uita la televizor, gaseste si mesaje pentru el, dar nu toate ii plac. La televizor, unii ii spun ca este un nostalgic si intelege ca asta este rau, dar ce sa faca, este acolo, in trecut, viata lui. Uneori ii vine sa ii intrebe pe oamenii politici a€žSpre ce mergem domnilor, unde ne ducem?a€ť. Stie ca va fi considerat ciudat si nu mai pune intrebarea. Altadata l-a intrebat pe unul care venea de la Bucuresti: noi ce construim azi? Cum ce construim, mosule, nimic nu construim! Fiecare construieste ceva pentru sine. Si care a€žnoia€ť, mosule, ne-am castigat libertatea de a fi singuri. Poate de a crapa singuri, de a muri fiecare in camaruta lui si de a ne gasi ceilalti dupa miros, i-a venit sa spuna, dar a lasat-o balta. Nu intelege de ce privatizarea este singura forma de a putea face economie si nici de ce locurile de munca sunt subiect de discutie doar in scurtele campanii electorale. A vazut ca toate fabricile privatizate din zona au dat faliment sau au fost vandute la fier vechi si se mira cum de nu vede nimeni.
L-a intrebat pe fiul sau, student la sociologie, cu ce se ocupa sociologia si acesta, incurcat, i-a spus ca studiaza relatiile sociale, dar nu a inteles despre ce relatii este vorba. Te ocupi de asistenta sociala, cu handicapati, cu dosare de ajutor? Nu, batrane, i-a spus copilul enervat, este altceva, cu asta se ocupa o alta disciplina, asistenta sociala. E complicat, nu intelegi tu, de fapt nici eu nu prea inteleg, a recunoscut copilul, sunt doar in anul III, mai am de facut un master si o sa vad, poate voi sti mai bine.
O data, un jurnalist l-a oprit si l-a intrebat cum este viata lui. A spus ca este trist ca politicienii vorbesc despre ei, oamenii muncii, doar in campanie, doar treizeci de zile din patru in patru ani avem senzatia ca suntem cetateni. A mai zis acolo, crezand ca are un partener intelectual, ca societatea noastra se sprijinea pe un proiect, la baza societatii era datoria si bucuria de a munci pentru ca sa traim mai bine, sa facem fabrici si uzine, copiii nostri sa faca tot mai multa scoala si sa traiasca mai bine ca noi. Era ceva gresit aici? a intrebat el. Jurnalistul nu i-a raspuns si nici nu si-a vazut vreodata interviul la postul local de televiziune, desi s-a uitat cateva saptamani la rand, in toate serile.
Nimeni nu poate sa-i spuna de ce lumea merge in cu totul alta directie decat astepta oamenii, toti recunosc asta, dar nimeni nu face nimic pentru ca sa fie indreptata directia. A inteles ca socialismul era un proiect gresit, dar de ce nu facem acum unul mai bun? Daca tot exista atata intelepciune venita din Vestul bogat, noua de ce ne merge tot mai rau pe zi ce trece? A inteles el ca nu suntem competitivi noi in a face calculatoare sau avioane, e usor de explicat, dar de ce nu putem face rosii, telina sau cartofi? De ce nu putem creste vite? Se uita in supermarket si nu mai gaseste produse romanesti si totul intra in ceata pentru copilul politic, aflat tot in tranzitie.
Desi uneori ii trece prin cap ca societatea lui nu mai exista si nici Romania de care era mandru - din nestiinta poate sau datorita tineretii - nu are curajul sa o accepte si alunga acest gand. Cand vin alegerile ii voteaza pe cei care ridica la un moment dat vocea si promit ca aceste lucruri se vor schimba. Vine din cand in cand cate un politician care-l trezeste din adormire si atunci incepe sa spere. Dintr-o data, sondatorii de opinie observa ca peste cinzeci la suta dintre intervievati declara ca la anul vor trai mai bine. Spera ca se vor intoarce copiii plecati la lucru in Italia sau Spania.
Dar, de la an la an, aceste lucruri il dor tot mai putin. Se obisnuieste cu faptul ca degeaba mai spera, degeaba mai asteapta sa i se schimbe viata in mai bine. I-a mai ramas o speranta, copiii lui sa plece a€ťAfaraa€ť, acolo exista inca o raza de lumina, o speranta de care se agata. Nu o sa-si vada nepotii, dar intelege sacrificiul. Parintii lui s-au chinuit mult sa-l dea la scoala si tot singuri au murit. Dar atunci macar lumea parca se misca inainte, filosofeaza omul, dar acum, parca lumea lui a incremenit. Sau era doar o iluzie? Nu mai conteaza, pentru romanii infantilizati din postcomunism viata a devenit o telenovela in care deznodamantul este amanat de noi si noi episoade, de noi si noi evenimente si multi spera ca Domnua€™ Dan sau Nea Gigi vor veni intr-o zi si pe strada lor cu cei sapte saci cu bani, cu bancnote violete de 500 de euro.
Post scriptum
Acum, muncitorii de la Oltchim, ultimii traitori ai iluziei societatii care se construieste pe sine, traiesc socul alinierii la lumea noua. O doamna batrana si guresa ce isi zice ministru anunta la televizor cu mandrie ca intr-o singura zi s-au facut la Oltchim peste 300 de anchete sociale. Deja moartea este aproape, oamenii au devenit niste numere. Acum dosare sociale, maine dosare de somaj... apoi cine stie? Copiii orfani ai Estului vor muri copii. Am scris aceasta scrisoare pentru niste oameni care nu o vor citi niciodata, iar daca ar citi-o nu au cum s-o inteleaga, pentru ca, in prima faza a copilariei, copiii nu se recunosc pe sine cand se uita in oglinda. Dar pentru tine, cititorule, o sa atasez o piesa a lui Eddie Vedder, Society. Stiu ca am mai pus-o o data, acum vreo doi ani, pe blogul meu, dar pentru niste oameni fara societate, copii fara memorie ai postcomunismului ca noi, cantecul asta poate aduce o comuniune a unei tristeti de 3 minute si 59 de secunde. Un surogat de comuniune, chiar de societate, care se disipeaza rapid si lasa loc stirilor si breaking news-urilor care ne asteapta in jurnalul de seara.

[i] Boris Buden, 2012, Zona de trecere. Despre sfarsitul postcomunismului, Trad.rom, Tact, Cluj Napoca, pag 49.
[ii] Idem,pag 41
Autor: Vasile Dancu

Adaugata in: 04-10-2012 04:28
Vezi stirea completa
Sursa: http://citynews.ro/editorial/romanii-copiii-orfani-ai-comunismului-1221792
Afisari: 501
 


Stiri de ultima ora
Organizatiile non-profit din Cluj se prezinta public
HOROSCOP 16 martie 2018
Apel de proiecte pentru Zilele Clujului 2018. Tema: Centenarul Marii Uniri
Ziua Mondiala a Somnului | 35% dintre oameni nu dorm suficient, ceea ce duce la tulburari psihice
Circa 1.000 de persoane la Marsul de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni din Cluj FOTO/VIDEO
Declaratia UNICA, aprobata de Guvern. Termenul limita de depunere este 15 iulie
Partida CFR Cluj - Astra Giurgiu, disputata in ziua de Pasti
Stiri de ultima ora
Organizatiile non-profit din Cluj se prezinta public
HOROSCOP 16 martie 2018
Apel de proiecte pentru Zilele Clujului 2018. Tema: Centenarul Marii Uniri
Ziua Mondiala a Somnului | 35% dintre oameni nu dorm suficient, ceea ce duce la tulburari psihice
Circa 1.000 de persoane la Marsul de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni din Cluj FOTO/VIDEO
Declaratia UNICA, aprobata de Guvern. Termenul limita de depunere este 15 iulie
Partida CFR Cluj - Astra Giurgiu, disputata in ziua de Pasti
VIDEO | Sylvester Stallone demonstreaza ca este in continuare in forma, la 71 de ani
Declaratia unica a fost adoptata. Teodorovici: Se schimba fundamental acest mecanism
NTT DATA, noul sponsor al formatiei CFR Cluj FOTO
Banca Transilvania, premiata la Palatul Parlamentului
Tudorel Toader, intrevedere cu experti MCV. La discutii participa si Kovesi
Cele mai valoroase locuinte sunt in Cluj
Cum arata sotia lui George Soros. Are cu 40 de ani mai putin decat controversatul miliardar – FOTO + VIDEO
Arsenal – AC Milan, socul serii in Europa League
ANALIZA | Pretul cu care Rusia a redevenit o putere mondiala
Parteneriat intre USAMV si sectia de echitatie a CS Universitatea Cluj
Dancila: Am promis ca Declaratia 600 va disparea. Ordonanta se afla pe masa Guvernului
Dan Pitic: “Clujul are nevoie de 6.000 de apartamente in plus pe an. E un oras-magnet” VIDEO
Doua zile de sarbatoare la Teatrul de Papusi din Cluj
Povesti clujene si un basm oriental, pe scena Teatrului Puck
Fost baron PSD, marturii din arest: "Kovesi s-a oprit pe hol, s-a uitat lung la mine”
Dancila, mesaj de Ziua Maghiarilor: Este momentul unei mutari de accent pe lucrurile care ii unesc pe romani si maghiari
Centrul Cultural Clujean. Buget de 725.000 euro si 12 proiecte "umbrela" in 2018
Udrea: Am asteptat si eu, ca tot romanul, pozele cu Sebi si Codruta
Olguta Vasilescu: Vanghelie mi-a spus ca am intrat pe o lista si ca o sa se inceapa sa mi se faca dosar
Ministrul Sanatatii, despre sporurile din sistem: Plafonul de 30% din legea salarizarii trebuie respectat
Agenda de weekend: 16 – 18 martie
Mica burghezie. O democratie cu diverse autoritarisme in competitie: ala PSD e doar unul dintre ele
Primul judoka nevazator din Romania medaliat international, student de succes la UBB
Peste 1.000 de persoane la Marsul de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni din Cluj FOTO/VIDEO
A demarat "Rabla Clasic", urmeaza "Rabla Plus". Buget si noutati
Actorii Dorina Chiriac si Tudor Chirila, in dialog cu publicul din Cluj
Presedintele PSD Cluj: Ponta a fost in PSD un cal troian manevrat de Basescu si Udrea
Peste 1.000 de persoane la Marsul de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni din Cluj FOTO
Sucursala de Distributie a Energiei Electrice Cluj-Napoca anunta intreruperea alimentarii cu energie electrica, 15 martie 2018
Fondatorul Buena Vista Social Club, in deschiderea Jazz in the Park 2018
Anunt ANULARE intrerupere alimentare cu energie electrica, 15 martie 2018
Vioara, vedeta pe scena Filarmonicii din Cluj
Dieta ieftina cu iaurt
Ne invadeaza gunoaiele. Clujul si le-a dus la Oradea, Valcea, la Bucuresti
API, catre ministrul Transporturilor: "Aratati ca lucrati pentru cetatenii care circula intre Turda si Aiud"
Actorii Doina Chiriac si Tudor Chirila, invitati la Ziua Portilor Deschise la Nationalul din Cluj
Mihai Silvasan, dupa eliminarea din FIBA Europe Cup: Sunt mandru de baietii mei
S-au asezat pe un scaun subred. POL nu sustine autonomia Tinutului Secuiesc
Chifor: Consider ca realizarea unui Complex Sportiv National este in beneficiul sportului clujean
Cati bani primeste U" de la Primarie
Ora de religie in scoli. Ministerul Educatiei schimba regulile
Handbal Romania - Rusia la Cluj. Cat costa biletele
U-BT incheie cu infrangere parcursul in FIBA Europe Cup
Sebastian Ghita: Stiu ce sustinere are sefa DNA si inteleg de ce nu a plecat din functie
Romania urca 5 locuri in clasamentul celor mai fericite tari, pana pe locul 52
Sanctiuni pentru angajatorii care primesc la munca persoane fara contracte individuale de munca
Se demoleaza primele garaje de cartier din Cluj
Daniel Metz, CEO NTT DATA Romania: "Vom imbunatati oferta pentru echipa de volei feminin"
Iuliu Muresan, inainte de derby-ul cu FCSB: "Speram ca absenta lui Dan Petrescu de pe banca nu ne va afecta"
Presedintele solicita Parlamentului reexaminarea Legii referendumului
Oprea, reactie la declaratiile lui Dragnea: Stateam la un pahar de vin, cand m-a rugat sa-l ajut sa ia presedintia PSD
Ce se mai aude de parkingurile Clujului: Hasdeu, Negoiu, Primaverii, Albac
Figurine 3D de ciocolata imbunatatita cu bacterii, create la USAMV Cluj

Organizatiile non-profit din Cluj se prezinta public
Sanatate, cultura, mediu, dezvoltare personala si parenting, totul intr-un singur eveniment: ONG Expo va reuni cele mai reprezentative asociatii si fundatii din Cluj, care isi vor ...
Ministrul Sanatatii, despre sporurile din sistem: Plafonul de 30% din legea salarizarii trebuie respectat
Ministrul Sanatii, Sorina Pintea, a declarat, dupa negocierilor de joi cu sindicatul Federatia "Solidaritatea Sanitara", ca sumele aferente sporurilor in sanatate nu pot ramane ca ...
Gripa a mai ucis o persoana. Numarul deceselor a ajuns la 100
Institutul National de Sanatate Publica (INSP) a anuntat miercuri, ca numarul deceselor cauzate de virusul gripal a ajuns la 100, fiind confirmat inca un caz....
Gripa a mai facut o victima la Cluj. Numarul total al deceselor se apropie de 100
Institutul National de Sanatate Publica a confirmat, marti, inca doua decese din cauza gripei, una dintre persoanele care au murit fiind din Cluj. ...
Negocieri de ultima ora pentru dezamorsarea conflictului din sanatate
Reprezentantii Ministerului Sanatatii au programata marti o noua intalnire cu cei ai Federatiei Sanitas, care sunt, in continuare, nemultumiti de salarii si sporuri si ameninta cu ...
Ministrul Sanatatii: Nu putem oferi sporuri mai mari de 30%
Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat, luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca sporurile in sanatate nu pot fi mai mari de 30% din nivelul salariilor, asa cum cer sin...
Sindicalistii din Sanatate anunta proteste si ameninta cu greva generala
Consiliul National al Federatiei Sanitas a decis, luni, ca sindicalisitii din sanatate sa organizeze pichete in Bucuresti, precum si un miting cu 20.000 de persoane pe 25 aprilie. ...

Copyright © 07.2011 MyCluj.ro - Toate drepturile sunt rezervate